Ekonomi
Giriş Tarihi : 02-07-2020 18:22   Güncelleme : 02-07-2020 18:22

VATAN PARTİSİ UYARIYOR! KIDEM TAZMİNATIN YANI SIRA İŞ GÜVENCESİ DE TEHLİKEDE

Değerli İşçiler, Kıdem tazminatınız ve ihbar tazminatınızın yanı sıra, iş güvenceniz de tehlikede

VATAN PARTİSİ UYARIYOR! KIDEM TAZMİNATIN YANI SIRA İŞ GÜVENCESİ DE TEHLİKEDE

Değerli İşçiler,

Kıdem tazminatınız ve ihbar tazminatınızın yanı sıra, iş güvenceniz de tehlikede. İşverenler, hem kıdem ve ihbar tazminatlarınızı, hem de iş güvencenizi ortadan kaldırmak istiyor.

Her an Meclis’e sunulabilecek olan İstihdam Kalkanı Programı’nda, 25 yaşın altında ve 50 yaşın üstündeki işçiler için belirli süreli iş sözleşmelerinin kullanılmasının önündeki engellerin kaldırılması isteniyor.

İster beyaz yakalı, ister mavi yakalı işçi olun. İster sendika üyesi olun, ister olmayın. İşverenlerin bu girişimi başarılı olursa, bundan sonraki çalışmalarınızda belirsiz süreli iş sözleşmesi yerine belirli süreli iş sözleşmesiyle çalıştırılacaksınız ve böylece kıdem tazminatı ve ihbar tazminatınızı kaybedeceğiniz gibi, iş güvenceniz de sona erecek.

Günümüzde yürürlükte olan İş Kanununa göre, belirli süreli iş sözleşmesi süresi sonunda kendiliğinden sona erdiğinde KIDEM TAZMİNATI VE İHBAR TAZMİNATI ÖDENMEZ. Ayrıca, İŞÇİNİN İŞ GÜVENCESİ DE YOKTUR, işe iade davası açamaz. Kanuna göre, işverenler istedikleri yerde belirli süreli iş sözleşmesi kullanamaz. Belirli süreli iş sözleşmeleri, ancak işin kendisinin belirli süreli olduğu (şeker pancarı hasadı dönemi gibi) veya belirli bir işin tamamlanmasına bağlı olduğu (inşaat gibi) durumlarda kullanılabilir. Diğer yerlerde kullanılması yasaktır.

İş Kanununa göre, bir işverenin bir işçiyi işten çıkarabilmesi için GEÇERLİ BİR SEBEP ileri sürmesi gerekiyor. İşverenin ileri sürdüğü gerekçenin kanuna uygun bir GEÇERLİ SEBEP olup olmadığına mahkeme karar veriyor. Mahkeme, işçinin işten çıkarılmasında ileri sürülen sebebin kanuna uygun bir GEÇERLİ SEBEP olmadığına karar verirse, işçinin işe iadesini isteyebiliyor. İşveren bu talebi yerine getirmez ve işçiyi yeniden işe almazsa, kıdem tazminatına ve ihbar tazminatına ilave olarak, işçinin kıdemine göre, yaklaşık 8 ila 12 aylık ücreti tutarında bir ek tazminat ödemek zorunda kalıyor.

İşverenler, kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı yükünden kurtulmak istedikleri gibi, işçiyi istedikleri zaman işten çıkarabilmek için iş güvencesini de ortadan kaldırmak istiyorlar. Belirli süreli iş sözleşmelerinin kullanılmasının önündeki engellerin kaldırılması talebinin diğer bir sebebi de budur.

Kıdem tazminatı fonu ve tamamlayıcı emeklilik sistemi konularında hazırlanmış ve kamuoyuna sunulmuş bir kanun taslağı yoktur. İnsanlar bu konuyla meşgul edilirken, İş Kanununda yapılacak küçücük bir değişiklikle, ilk aşamada 25 yaşın altında ve 50 yaşın üstündeki işçiler için belirli süreli iş sözleşmelerinin kullanılmasının önündeki engeller kaldırılmak istenmektedir. Bu girişim demokratik çabalarla engellenemezse, ikinci adım, 25-50 yaş grubundaki işçiler için de kıdem tazminatının ve ihbar tazminatının ortadan kaldırılması, iş güvencesinin yok edilmesi olacaktır. Cambaza bak oyununa gelmeyin.

VATAN PARTİSİ, sendikalarımızı ve tüm işçilerimizi, bu konuda duyarlı olmaya ve bu tür girişimler konusunda gerekli demokratik ve yasal tepkiyi göstermeye davet etmektedir. Bu konuda daha ayrıntılı bilgi için Vatan Partisi’ne başvurulabilir. Saygılarımızla.

İLETİŞİM:

İl Başkanı Kemal Ağralı  :                             0 506 844 96 57

İşçi Sendika Sorumlusu Bahtiyar Bodur : 0 546 266 41 68

e-posta :                         Sakarya@vatanpartisi.com.org.tr

Bahtiyar BodurBahtiyar Bodur

Genel Yayın Yönetmeni