Genel
Giriş Tarihi : 13-06-2022 15:52   Güncelleme : 13-06-2022 15:52

Türkiye’nin Geleceği ve Gücünü gösteren zirve: MÜSİAD ‘IBF 2. Türk-Arap İş Zirvesi’

MÜSİAD IBF Türk-Arap İş Zirvesi buluşmasında 1600’e yakın iş insanı Gaziantep’te bir araya geldi

Türkiye’nin Geleceği ve Gücünü gösteren zirve: MÜSİAD ‘IBF 2. Türk-Arap İş Zirvesi’

MÜSİAD IBF Türk-Arap İş Zirvesi buluşmasında 1600’e yakın iş insanı Gaziantep’te bir araya geldi.

Gerçekleştirilen program kapsamında B2B görüşmelerinin yanı sıra panel oturumları, şehir tanıtımları, ticaret fuarları ve iş toplantılarında yatırım ve ticaret fırsatları kapsamlı bir şekilde değerlendirildi. Uluslararası İş Formu (IBF) 2.Türk-Arap İş Zirvesi’nde körfez ülkelerinin yanı sıra Azerbaycan, Almanya, Hollanda, Fas, Tunus, Mısır, Cezayir’in de yer aldığı 30’dan fazla ülkeden iş insanları katılım gösterdi. Ticaret Bakanlığı’nın katkıları ve MÜSİAD’ın koordinatörlüğünde gerçekleştirilen programda Gaziantep Valiliği, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Şahinbey Belediyesi, Şehitkamil Belediyesi ve MÜSİAD Gaziantep ev sahipliği yaptı.

MÜSİAD Sakarya tam kadro zirve yaptı

MÜSİAD Sakarya İl Başkanı İsmail Filizfidanoğlu ve 15 kişilik yönetim kurul üyeleri Gaziantep’te düzenlenen 2. Türk-Arap İş Zirvesine katılım gösterdi.

Sakarya’nın doğal güzelliklerinden kültürüne, sanayisinden turizmine kadar yatırım ve ihracatın geliştirilmesi adına katılım sağladıklarını belirten Başkan İsmail Filizfidanoğlu,” Şehrimizin her alanda girişimine katkıda bulunmak adına var gücümüzle çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Zirvenin 3.sü’nün Sakarya’da yapılması için gerekli girişimlerde bulunduk. Umıyorum ki Sakarya için çok güzel gelişmeler olacak” dedi.

Bakan Mehmet Muş: Türkiye yatırımda fırsatlar ülkesidir

Irak Ticaret Bakanı Ala el-Cuburi başkanlığındaki 300 kişilik ticaret heyeti ile zirveye en yoğun katılım yapan ülke olarak dikkatleri çekti. Zirvenin açılışında konuşan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye’nin Arap ülkelerine uzanan önemli bir ticaret ve sanayi hattının merkezinde olduğunu belirterek Arap ülkeleri ile ticarette bir köprü vazifesi gördüğünü söyledi. Arap ülkeleri ile ilişkilerin geliştirilmesi için her türlü adımı atmaya istekli ve kararlı olduklarını ifade eden Bakan Mehmet Muş, Türkiye’nin yatırımcıları için yenilenebilir enerji, kimya, turizm, sağlık, alt ve üstyapı projeleri, iletişim teknolojileri, bilişim ve otomotiv de olmak üzere çok geniş bir alanda fırsatlar sunduğunu kaydetti.

Enerji ve toryum rezervleri Türkiye’nin Gücüne Güç katacak

Programda konuşma yapan IBF Başkanı Erol Yarar, Türkiye’nin çok farklı bir boyutta kalkınma hamlesi yaptığını işaret ederek Türkiye’nin enerji kaynakları konusundaki zenginliğini değerlendirdi. Yarar konuşmasında,” Türkiye’nin ihracatı dünyanın her yerine ulaşacak boyuta geldi. Enerji ve toryum rezervinin parasal karşılığı sadece kesinleşmiş 350.000 ton için söylüyorum; 80 trilyon dolardır. Türkiye bir enerji madeninin üzerinde, ihracat, üretim ve istihdamda çok büyük hamlelerin içinde yer alıyor. Son 20 yılda ülke olarak potansiyelimiz çok farklı seviyelere ulaştı. Şu anda 22 Arap ülkesinin toplam ithalatı 1,2 trilyon dolar seviyesinde, Türkiye’nin toplam 22 Arap ülkesine ihracatı da bunun %2’si kadar ve ticaret hacmimiz toplamda 67,4 milyar dolara ulaşmış vaziyette. Tedarik zincirinde yaşanan değişimler Türkiye’yi daha da avantajlı duruma getirdi.” diyerek yatırımların karşılıklı olarak çoğaltılması gerektiği çağrısını yaptı.

Türkiye, yükselen bir değerdir

Türkiye’deki madenlerin zenginliğine değinerek dikkati çekilen bir diğer konu da çevreye zarar vermeyen ve yeşil enerji denilen Toryum’un altından daha değerli olduğu vurgusu yapıldı. Türkiye’nin gücüne güç katacak ve 10 yıl gibi bir süre de yapılacak olan yatırımların parasal dönüşümlerinin çok hızlı olacağı ve geleceğin de enerjisi denilen hidrojenle birlikte Türkiye’nin önünde hiçbir engelin duramayacağı belirtildi.

Türkiye’nin büyümesinde Anadolu faktörü

MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı ise Gaziantep’in yatırım potansiyeline dikkat çekerek marka şehirlerin önemine değindi. Başkan Asmalı, “Türkiye, dünyada stratejik konumu ve yatırımcı güvenliği açısından önemli bir cazibe merkezi olarak konumlanıyor. Yatırım teşvikleri ve yenilikçi fırsatları ile yabancı yatırımcıların Türkiye’ye yönelik ilgisini daima gündemde tutuyor. Doğrudan yabancı yatırımların büyük bir ivmeyle artış göstermesi ise bu potansiyeli açıkça gözler önüne seriyor.

Ülkemiz salgın süreci boyunca tedarik zincirlerini aksatmadan ilerleyerek güvenilir bir lojistik kavşak olduğunu tüm dünyaya ispat etti. Bu güvenden yola çıkarak Türk-Arap iş zirvesine İstanbul’dan Gaziantep’e taşıdık. İhracat vizyonumuzda bölgesel dinamiklerle şekillenen yeni bir düzene imza atıyoruz. Gaziantep yüzlerce yıllık köklü tarihi, gelişmiş sanayisi ve lojistik altyapısıyla dünyaya meydan okuyor. Dünya Bankası tarafından uluslararası alanda en rekabetçi 7 şehir arasında gösterilen Gaziantep ilimize bu başarıyı kazandıran en önemli itici güç ise güçlü bir lojistik merkezi olarak konumlanması, ulaşım olanakları ve liman kentlerine yakınlığı ihracat gücüne hızla arttırıyor. Gaziantep’te üretici sanayici ve yatırımcılarımız 2021 yılında 10 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirerek önemli bir rekora imza attı. Üretim ve ihracat potansiyeliyle sınırlarını her geçen gün genişleten Gaziantep uluslararası ticaret hacmiyle yepyeni başarılara koşuyor. Türkiye büyüyor ve gelişiyor. Anadolu’nun marka şehirleri büyük Türkiye’nin inşasında önemli bir rol üstlenecek” değerlendirmesinde bulundu.

Zirve programı çerçevesinde 5 milyar dolarlık iş hacminin oluşturulması hedefleniyor.

Bahtiyar BodurBahtiyar Bodur

Genel Yayın Yönetmeni