Genel
Giriş Tarihi : 01-09-2020 17:37   Güncelleme : 01-09-2020 17:37

Sakarya Barosu Adli Yıl Açılış Töreni düzenledi

Sakarya Barosu Adli Yıl Açılış Töreni düzenledi
Baro Başkanı Av. Abdurrahim Burak

Sakarya Barosu, 2020-2021 adli yılının başlaması nedeniyle Adli Yıl Açılış Töreni düzenledi.

Demokrasi Meydanı’nda düzenlenen törene Baro Başkanı Av. Abdurrahim Burak, Başkan Yardımcısı Av. Osman Ayar, Genel Sekreter Av. Ümit Fırtın, Sayman Av. Talha Toçoğlu, yönetim kurulu üyeleri ve avukatlar katıldı.

Törende ilk olarak Atatürk Anıtı;na çelenk konulurken, daha sonra saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından bir konuşma yapan Baro Başkanı Abdurrahim Burak, “2020- 2021 yeni adli yılında Sakarya Barosu olarak yine en önemli görevimiz, ülkemize, demokrasimize, hukukun üstünlüğüne, yargı bağımsızlığına, hukuk devletine, insan haklarına ve savunma hakkına sonuna kadar sahip çıkmaktır” diye konuştu.

Savunma güçlü olmazsa yargı adil olmaz

Yeni adli yıldan temennilerinin, ülkede hukuki güvenliğe, hızlı, adil, bağımsız ve tarafsız bir yargıya ve güçlü bir savunmaya vesile olmasını belirten Baro Başkanı Burak, “Eğer savunma güçlü olamazsa, yargı sisteminin adil olmasından söz edilemez. Yargı erkinin olmazsa olmazı bağımsız ve güçlü savunmadır.

İşte bu yüzden, dünya hukuk tarihine geçen iddianameler yoktur. Dünya hukuk tarihine geçen savunmalar vardır. Hukukun tarihi, gerçekte savunmanın tarihidir” dedi.

Avukat varsa eksiksiz adalet vardır

Avukat varsa eksiksiz adalet olacağını kaydeden Burak, “Yargılama aşamasında ve adaletin tesis edilmesinde savunmanın temsilcisi avukat, son derece büyük ve önemli bir görev ifa etmektedi.

Yasaların insanlara tanımış olduğu haklar konusunda insanları bilgilendirmek ve hukuka aykırı bir uygulama ile karşılaşmış insanları hukuk şemsiyesi altında savunmak avukatlığın önemini de net bir biçimde ortaya koymaktadır. Adaletin ve hukukun üstünlüğünün sağlanmasında kişi hak ve özgürlüklerinin korunmasında avukat en büyük güvencelerden biridir. Avukat, adaletin vatandaşla kurduğu köprüdür. Avukat varsa, eksiksiz adalet vardır” ifadelerini kullandı.

Savunma hakkının önündeki engeller kaldırılmalı

Başkan Burak, “Savunma hakkının önündeki tüm engeller kaldırılmalı, kanunlar yapılırken yargı organlarının görüş ve önerileri öncelikle dikkate alınmalı, barolar ve avukatların tam bağımsızlığı sağlanmalı, liyakat ve ehliyet öncelik taşımalıdır. Hâkim, savcı ve avukatların ise, aynı yolun yolcusu ve hizmetkarları olduklarını unutmadan, hukukun tüm evrensel ilkelerini benimseyerek, karşılıklı saygı ve meslek kurallarına tam bir inanmışlık ve adanmışlıkla, beşer olan hiçbir şeyin önünde eğilmeden, Korkmadan ve çekinmeden görevlerini ifa etmeleri gerekmektedir. Tüm hukukçuların hiçbir menfaat, Makam, siyasi görüş, güç, tarikat, cemaat ve mezhepsel konu, grup ve sübjektif hususlara bakmadan ve Takılmadan, sadece evrensel adalet, savunma ve yargı ilkelerine inanmaları ve bu uğurda yılmadan, Usanmadan ve cesaretle mücadele etmeleri, en temel kural ve ilkemiz olmalıdır” ifadelerine yer verdi.

Hukuksuzluğa sessiz kalmayacağız

Burak, “Bizler, Sakarya Barosu ailesi olarak, hep birlikte, ülkemizde yargının tam bağımsız olması için, savunmanın hak ettiği itibarı elde etmesi için, avukatların elde edilmekte geç kalınmış haklarına ulaşılması için var gücümüz ile mücadele veriyoruz. Sonuna kadar da mücadelemiz sürecek. Sakarya’da Yeni Cami’de, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde’, Ankara Adliyesi’nde, Kuğulu Park’ta, Ankara sokaklarında ve daha birçok yerde omuz omuza vermiş olduğumuz mücadelelerden hiçbir zaman vazgeçmeyeceğiz. İnsan hakları ihlaline, hukuksuzluğa sessiz kalmayacak, sonuna kadar karşısında olacağız” diye konuştu.

Hakkın eksiksiz tesis edildiği bir adli yıl olsun

Konuşmasının sonunda meslektaşlarına yeni adli yılda başarılar dileyen Başkan Burak, “Bu duygu ve düşüncelerle, başta yargının en önemli unsuru olan savunmanın temsilcisi değerli avukat meslektaşlarıma ve tüm yargı mensuplarına yeni adli yılda başarılar diliyorum. Yeni adli yılın, ülkemiz ve insanlarımız için hakkın eksiksiz tesis edildiği ve adaletin tam olarak işlediği bir yıl olmasını diliyorum. Katledilerek şehit edilen tüm meslektaşlarımızı, yargı mensuplarımızı ve vefat eden tüm meslektaşlarımızı rahmetle ve minnetle anıyorum” ifadelerini kullandı.

Bahtiyar BodurBahtiyar Bodur

Genel Yayın Yönetmeni