Genel
Giriş Tarihi : 19-05-2022 17:35   Güncelleme : 19-05-2022 17:35

Muteahhitbelgesi.com ile işleriniz çok daha kolay olacak

Yapım işi yapan Müteahhit firmaların almak zorunda oldukları Müteahhitlik yetki belgesi için grup hesaplama ve başvuru dosyası hazırlama konularında online danışmanlık ve hesaplama hizmeti veren muteahhitbelgesi

Muteahhitbelgesi.com ile işleriniz çok daha kolay olacak

Yapım işi yapan Müteahhit firmaların almak zorunda oldukları Müteahhitlik yetki belgesi için grup hesaplama ve başvuru dosyası hazırlama konularında online danışmanlık ve hesaplama hizmeti veren muteahhitbelgesi.com sitesi, müteahhit firmalara hem zamandan hem mali açıdan tasarruf sağlıyor.

Web sitesinde doğru yönlendirme ile çabuk sonuç almalarını ve projelerine erken start vermelerinin de yolunu açıyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Yapı müteahhitlerinin sınıflandırılması ve kayıtlarının tutulması hakkında yönetmeliğin hayata geçmesiyle birlikte müteahhitler H grubundan A grubuna kadar 15 ayrı grupta sınıflandırıldı.
03.12.2019 tarihinde uygulamaya giren yönetmelik sonrası ruhsat veren belediyelerin müteahhitlerden bu yeterlilik belgesinin istendiğini belirten muteahhitbelgesi.com yetkilisi, bu alanda verdikleri hizmetleri anlattı. Her yapı müteahhitinin yönetmelikte yer alan 15 ayrı gruptan birine ait belgeye sahip olmasının zorunlu olduğunu ifade eden yetkili, “Yapım inşaatına başlayacak olan müteahhitler projelerine ruhsat almadan önce bu belgeyi mutlaka almak zorundalar.” dedi.

Yetkili, muteahhitbelgesi.com olarak müteahhitlere sağladıkları kolaylıkları şöyle anlattı: “Web sitemizden hizmet alan müteahhitler teknik ve mali yönden incelenmek üzere bilgilerini ilgili alanlara giriyor. Daha sonra gerekli incelemeler hemen yapılarak hangi grupta yer alacaklarını belirten bir rapor hazırlanıyor. Başvuru grubu belli olan müteahhit bu gruba göre gerekli başvuru formlarını da yine bu site üzerinde hazırlayabiliyor. Müteahhidin o noktadan sonra yapması gereken tek şey, diğer gerekli kurumsal belgelerini de ekleyerek hızlıca hazırlamış olduğu dosyayı Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüklerine sunmak. Tüm bu hazırlığı en fazla bir iki saatte yapması web sitemiz ile mümkün hale geliyor.”

Müteahhitlik Belgesi için 3 ana kriter

Müteahhitlik yetki belgesi alınabilmesinin üç ana kritere bağlı olduğunu dile getiren yetkili, bu kriterleri; Teknik yeterlilik, Mali yeterlilik ve Banka referans mektubu” olarak açıkladı. Müteahhittin daha önce yapmış olduğu inşaatların teknik yeterlilik kapsamında değerlendirmeye alındığını ifade site yetkilisi, “Son 15 yıl içinde kaç tane iskan almış, bitirmiş olduğu taahhüt işleri, bu yapıların inşaat alanları, yapı sınıfı ve yapı grupları, yapım şekli gibi bir çok kritere bakılıyor. Eğer müteahhit inşaat mühendisi vaya mimar ise ve en az 9 yıllık diplomaya sahipse teknik yeterlilik kapsamında işdeneyimi olarak kullanması mümkün oluyor” diye konuştu. Muteahhitbelgesi.com olarak mali yeterlilik değerlendirmesinde; müteahhittin hangi grupta yer alacağının belirlenmesi için, o inşaat şirketinin geçmiş dönemlerdeki bilançosundan cari oran, öz kaynak oranı, satış oranları gibi birçok mali veriye baktıklarını kaydeden yetkili, üçüncü ve son kriterin ise Banka referans mektubu olduğunu söyledi. Yetkili, “Referans dediğimiz aslında o müteahhitin veya müteahhit firmanın bankalardaki kredibilitesine bakılıyor. Diğer bir deyişle yapım işine soyunan bir müteahhit firmanın o işi yapabilecek nakde veya krediye sahip olup olmadığına bakılıyor. Müteahhitlik belgesi almak isteyen firmaların bu üç temel konuda yeterliliklerini online hızlıca hesaplama yapabilmelerini sağlıyoruz.” dedi.

Zamandan tasarruf

Tüm bu işlemleri web sitemizde hızlıca yerine getiren müteahhit, hangi sınıfta yer aldığını hemen öğrenebiliyor ve ayrıca yine gerekli formları burada oluşturarak doğru başvuruyu en kısa sürede yapmasını sağladıklarını belirten yetkili, “Bu noktadan sonra müteahhit, hazırladığı formlara ilaveten bakanlık tarafından istenen diğer kurumsal belgeleri de ekleyerek dosya içerisinde Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı İl Müdürlüklerine sunuyor. Birkaç gün sonra da Müteahhitlik belgesi grubu bakanlığın web sitesinde yayınlanıyor. Belediyeler bunu online olarak gördüğü için de projesi için ruhsatını alma imkanına kısa sürede kavuşmuş oluyor” diye konuştu.

Paradan tasarruf

Yapı danışmanlık firmalarını, risklerini en aza indirmek için aldığı kılavuz kaptan hizmeti veren gemilere benzeten yetkili şöyle devam etti: “Müteahhit bu işi tek başına yapmaya kalktığında aslında gelişigüzel iş yapmış olacak ve gereksiz paralar harcayacak. Zira bakanlık tarafından bu sınıflandırma için teknik yeterliliği belgeleyen iş deneyim belgeleri isteniyor. Belediyeler bu belgeleri düzenlemek için metrekare başına 2 ila 3 TL arasında ücret talep ediyor. Örneğin daha önce 10 farklı projede toplamda 40 bin metrekare inşaat yapmış olan bir müteahhit hangi proje ya da projeleri kullanacağını bilmediği için hepsini iş deneyimi olarak göstermek istiyor. Bu da 80 ila 100 bin TL arası bir harcama yapması demek. Oysa muteahhitbelgesi.com sitesi üzerinden bakması halinde örneğin sadece iki projenin iş deneyim belgesini çıkarması gerektiğini hemen öğrenmiş oluyor, böylece gereksiz masrafa girmemiş oluyor. Yine kendi başına tüm bu belgeleri hazırlayıp bakanlığa sunması iki üç ayını alabiliyorken web sitemizde bu işlemleri birkaç saatte sonuçlandırabiliyor. Böylece başvuru dosyasını hızlıca hazırlayabiliyor, ruhsatı daha çabuk alıyor. Yani özetle hem kıymetli zamanından hem de her türlü ekstra maliyetten kaçınmış oluyor.”
Muteahhitbelgesi.com site yetkilisi son olarak şunları söyledi; “web sitemiz ilgili yönetmelikle tam uyumlu olarak özel bir yazılım ekibi tarafından hazırlandı ve hata yapmayı engelleyecek şekilde her kullanıcının anlayabileceği, kullanıcı dostu bir arayüzle tasarlandı. Gönül rahatlığıyla işlemlerinizi burada gerçekleştirebilirsiniz. Müteahhitlerin bilmesini istediğim diğer bir konu, Müteahhitlik belgesi başvurularının %90'ı eksik, hatalı ya da yanlış başvurulardan oluşmaktadır. Bu da Müteahhitler açısından ciddi maliyet ve vakit kaybına neden olmaktadır. Her işte olduğu gibi bu konuda da doğru yerden destek almak kesinlikle Müteahhit firmaların yararınadır.”

Bahtiyar BodurBahtiyar Bodur

Genel Yayın Yönetmeni