Genel
Giriş Tarihi : 02-03-2022 12:21   Güncelleme : 02-03-2022 12:21

Kırım sahipsiz değildir!

Kırım Halk Cumhuriyeti’nin ilk Başkanı şehit Numan Çelebi Cihan’ı anma ve Kırım’ın işgalini protesto etkinliği çok sayıda katılımcının bir araya gelmesi ile gerçekleşti

Kırım sahipsiz değildir!

Kırım Halk Cumhuriyeti’nin ilk Başkanı şehit Numan Çelebi Cihan’ı anma ve Kırım’ın işgalini protesto etkinliği çok sayıda katılımcının bir araya gelmesi ile gerçekleşti.

Kırım Gelişim Vakfı Bursa Şubesi ile Yıldırım Belediyesi'nin işbirliğinde düzenlenen etkinliğin moderatörlüğünü Odunpazarı Belediye Başkanı Avukat Kazım Kurt, sunuculuğunu ise Kırım Gelişim Vakfı İstanbul Şube Başkanı Işılay Gözleveli yaptılar.

İstiklâl Marşı ile Kırım Tatar Mill Marşı Ant Etkenmen'in okunması ile başlayan etkinliğin açılışında şehitler için dualar edildi.

Açılış konuşmasını Kırım Gelişim Vakfı Bursa Şube Başkanı Haluk Yaşayanlar'ın yaptığı etkinliğe katılanlar arasında protokolde; Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı Yalçın Topçu, Ukrayna İstanbul Başkonsolosluğundan, Konsolos Maksim Vdoviçenko, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Şaban Fethi Yıldız, Odunpazarı Belediye Başkanı Avukat Kazım Kurt, Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin ve Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit yer aldılar.

Çok sayıda Kırım Tatar sivil toplum kuruluşlarının yönetim kurul ve temsilcileri ile vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte, Kırım’da 8 yıldır devam eden Rus işgali altındaki sistematik baskılara hedef olan Kırım Tatarlarına bir kez daha dikkat çekildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamını ileterek konuşmasına başlayan Baş Danışmanı Yalçın Topçu, Kırım’ın gerçek sahibi olan Kırım Tatarlarının vatanlarına biran önce kavuşması temennisini dile getirerek, yıllar önce “Kırımoğlu’na özgürlük!” dediği için hapishanelerle tanıştığını söyledi.

Kırım Tatarlarının tarihin her döneminde uğradığı zulümlere dikkati çeken Topçu, Rus işgali altındaki Kırım’da, Hansaray’ın işgalcilerce tahribinden, Kırım Tatarlarını hedef alan sistematik baskılara değinen bir konuşma gerçekleştirdi.

Konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Baş Danışmanı Topçu’ya, Kırım Gelişim Vakfı Bursa Şube Başkanı Haluk Yaşayanlar ile Kırım Tatar Teşkilatları Platformu ve Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit tarafından Kırım Tatar kalpağı hediye edildi.

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz'da protokol konuşmasında, Kırım’ı gönül coğrafyalarının naide çiçeklerinden biri olarak nitelendirerek, Yıldırım Belediyesi olarak coğrafya okumalarıyla ilgili çalışmalarından bahsetti. Yılmaz, İsmail Bey Gaspıralı ve Noman Çelebi Cihan başta olmak üzere tüm şehitleri rahmetle andı.

Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosluğu Temsilcisi Maksim Vdoviçenko, Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar’ın mesajını paylaştı. Vdoviçenko, Bodnar’ın “Katil Rusya 2014’te bir kez daha gerçek yüzünü gösterdi” ifadelerini aktardı.

Panelin konuşmacıları arasında; Dünya Kırım Tatar Kongresi Denetleme Kurulu Başkanı ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Aydoğan, Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kırımlı, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Öğr. Üyesi Dr.Işılay Işıktaş Sava ve Gazeteci-yazar Gönül Şamilkızı yer aldı.

Etkinliğe iştirak eden dernekler:

Bursa Kırım Derneği

Bursa  Tüm Romanya  Kırım Derneği

Eskişehir Kırım Derneği

İstanbul Kırım  Derneği

İstanbul anadolu yakası Kirim derneği

Sakarya Kırım Derneği

Düzce Kırım Derneği

Kocaeli Kırım Derneği

Yalova çiflikköy Kırım Derneği

Bahtiyar BodurBahtiyar Bodur

Genel Yayın Yönetmeni