Genel
Giriş Tarihi : 26-10-2020 13:44   Güncelleme : 26-10-2020 13:44

Geyve'nin siluetine “Dozer”

Sakarya'nın Geyve ilçesinde yaşayanlar, Doğancıl Mahallesi'ne kurulması planlanan RES'lerin doğa sporları, kamp ve yürüyüş alanı olan bölgeyi yok edeceğini söylüyorlar

Geyve'nin siluetine “Dozer”
Sakarya'nın Geyve ilçesinde yaşayanlar, Doğancıl Mahallesi'ne kurulması planlanan RES'lerin doğa sporları, kamp ve yürüyüş alanı olan bölgeyi yok edeceğini söylüyorlar.

Sakarya'nın Geyve ilçesine bağlı Doğancıl Mahallesi'nin Kılıçkaya mevkiinde kurulması planlanan rüzgâr enerji santrallerine (RES) karşı mücadele eden yöre halkı, RES'lerin doğa sporları, kamp ve yürüyüş alanı olan bölgeyi yok edeceğini dile getiriyorlar.

Zonguldak Rüzgar Enerji Santralleri Şirketin RES'ler için hazırlatıtğı ornitolojik-ekolojik raporda imzası bulunan isimler hakkında başka RES projeleri için sahtecilik iddiasıyla suç duyurusunda bulunulmuştu.

GEYVE'NİN SİLÜETİ YOK OLACAK

Geyve'de uzun yıllardır doğa sporları ve yürüyüş grupları içerisinde yer alan Ömer Karataş, RES'lerin kurulmasının planlandığı alanda zaten inşaatı tamamlanmış 7 RES'in bulunduğunu belirterek, "Bu bölge, Kılıçkaya Geyve ile özdeşleşmiştir. İlçenin siluetini oluşturur bu tepeler. Ülkenin her yerinden dağcılık, kamp ve yürüyüş grupları her yıl buraya gelir" dedi.

RES'lerin imar planlarının halen askıda olduğunu belirterek şirketin ruhsatlarını tamamlamadan çalışmalara başladığını ileri süren Karataş, "Ben ve arkadaşlarım tatillerimizi bile dağlarda, yaylarda kamp yaparak geçiririz. Bölge bize oldukça yakın. Buranın haklı olarak yok olmasını istemiyoruz" dedi.

DOĞADAKİ TAHRİBATI GÖRÜNTÜLEDİLER

Şirketin çalışmalarını yerinde görüntüleyen Ulusal Kanal, Ömer Karataş ve arkadaşları tepenin üzerinde bulunan ağaçların kesildiğini ve iş makineleri ile dümdüz edilen alandan kamyonlarla hafriyat çekildiğini fotoğrafladılar.

Kılıçkaya'nın zirvesinin alıç ağaçları ile dolu olduğunu belirten Karataş, bu ağaçların çoğunun yok edildiğini söyledi.

Kılıçkayanın eski uygarlıklara ev sahibi yaptığını dile getiren Karataş, bölge halkının "Baş Erenler türbesi" olarak adlandırdığı üç adet mezarın da bu bölgede bulunduğunu ifade etti.

Şirketin yol güzergâhında ki köylünün arazilerine izinsiz girdiğini söyleyen Karataş, bu nedenle beş köylünün dava açtığını iddia etti.

TOPLAM 25 RES YAPILACAK

Zonguldak Rüzgâr Enerji Santralleri adlı şirket tarafından Sakarya'nın, Geyve ve Karapürçek İlçeleri sınırları içerisinde bulunan tepelere yapılacak olan RES'ler için hazırlanan ÇED başvuru dosyasında, RES'lere 2011 yılında ÇED Gerekli Değildir kararı verildiği görülüyor.

İlk başvuruda 50 RES direği öngörülen proje şu an için halihazırda inşaat faaliyetleri süren 11 RES direğine ilave orman arazisi içinde kalan alanlarda 14 yeni direk eklenerek 25 RES'i içeriyor.

İnşaatı süren 50,1 MWm/50 MWe kapasitedeki 11 türbinin 2020 sonu gibi işletmeye alınması hedeflendiği belirtilen ÇED başvuru dosyasında 14 tribün daha ilave edilerek toplam 129,9 MWm/129,8 MWe ulaşılmanın hedeflendiği ifade ediliyor.

ORNİTOLOJİK-EKOLOJİK RAPORU HAZIRLAYANLAR İÇİN "SAHTECİLİK" İDDİASI

Dosyada Geyve RES kapsamında "ÇED Gerekli Değildi" kararı alınan türbinler için 2013 tarihinde "Ornitolojik-Ekolojik Değerlendirme Raporu" hazırlandığı, bu raporun uygun bulunduğu ileri sürülüyor.

ÇED başvuru dosyasının 35 numaralı ekinde bulunan "Ornitolojik-Ekolojik Değerlendirme Raporu" incelendiğinde, raporu hazırlayan isimlerin tanıdık olduğu görülüyor.

Geyve'deki RES projeleri için hazırlanan

Daha önce Bodrum ve Çeşme'deki RES'lerle ilgili açılan davalar sürecinde RES şirketi tarafından Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü tarafından hazırlandığı belirtilerek mahkemeye sunulan raporların aslında üniversite tarafından değil, bir danışmanlık şirketince hazırlandığı müfettiş raporlarıyla belgelenmişti.

Geve Boğazı Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı ve doğa savaşçısı Kamuran Tan ve Ömer Karataş yaptıkları açıklamalarda “ Bizler RES lerinin yapılmasına karşı değiliz, Ancak yer seçimleri doğru yapılmamıştır. Doğal yapının, Halkın kutsal saydığı mekanların, turistik ve sportif faaliyetlerin sürdürüldüğü değerlerimizin böyle hunharca katledilmesine gönlümüz asla razı değildir. Bu tahribatın önlenebilmesi için elimizden gelen mücadeleyi halkımızın da katılımı ile sürdüreceğiz.” Sözleriyle duygularını ifade ettiler.

Bahtiyar BodurBahtiyar Bodur

Genel Yayın Yönetmeni