Kültür
Giriş Tarihi : 23-02-2021 09:29   Güncelleme : 23-02-2021 09:29

Efsane Türk Casusu: İngiliz Kemal

Gerçek ismi  Ahmet Esat Tomruk’tur

Efsane Türk Casusu: İngiliz Kemal
Gerçek ismi  Ahmet Esat Tomruk’tur. Babası öldüğünde,  5 yaşındaydı.
Fransızca, Rumca, İtalyanca ve İngilizce bilir. Teşkilat-ı Mahsusa üyesidir.
Galatasaray Lisesi'nde ve İngiltere'de okudu. Boks şampiyonuydu. Ortalama İngiliz'den daha iyi İngilizce konuşuyordu.

Çok haşarı bir çocukluk geçirmiş ve İstanbul limanında içini merak ettiği için bindiği gemide iki gün sonra tayfalarca bulunup geminin kaptanına teslim edilmiştir. İngiliz kaptanın bu kaçak yolcuya, bu küçük Osmanlı çocuğuna hemen kanı kaynamış ve Londra’ya döndüğünde onu da yanına almıştır. Erkek evlat hasreti çeken kaptan ve eşi, küçük Esat’a senelerce anne-babalık yapmışlardır. Esat çok kısa sürede İngilizceyi öğrenmiş ve bir kaç sene boyunca okula da gitmiştir.

Bir puslu Londra gününde, okulun serseri çetesi ile başı derde girmiş ancak çete liderini attığı tek yumrukla bayıltmış ve bu duruma şahit olan bir öğretmen tarafından bileğinden tutulduğu gibi müdürün odasına çıkartılmıştır. Kendini savunmak için vurduğunu anlatmaya çalışmış fakat bir süre sonra müdür ve öğretmenin konuşmasından kendisine ceza vermek gibi bir niyetleri olmadığını anlamış ve esas amaçlarının az önce tek yumrukta yere serdiği çete reisi gibi onu da boks takımına almak olduklarını anlamıştır. Nitekim tek yumrukta nakavt ettiği çocuk o dönemin liseler arası boks şampiyonudur.

Boks kariyeri de böylece başlamış olan Esat vurduğunu deviren, şampiyon bir boksör olarak seneler sonra memleketine dönmüştür. Milli mücadelede büyük faydalar sağlayan casusluk çalışmaları olmuş ve göstermiş olduğu çabalar, ele avuca sığmayan yapısı ile Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarınca büyük takdir toplamıştır.

Ahmet Esat Bey, İngiliz Sahra Hapishanesinde işkence görmüş ama Türk olduğunu ve görevini asla söylememiştir.

Kaçtıktan sonra Biga'da Kuva-yi Milliyeciler'e sığınmıştı. Bu arada ona "İngiliz Kemal" adı takılmıştır.

Kurtuluş Savaşında Genelkurmay İstihbarat Şubesi'nde görevlendirilmiştir.

Albay İsmet Bey'in huzuruna çıkarılan Ahmet Esat, burada tabanca, bayrak ve Kur'an üzerine elini koyarak sadakat yemini etmiştir.

Görevi Yunan ordusu karargâhına girip gerekli bilgileri toplamaktır. Antalya'dan Rodos'a geçer burada kendini Amerikalı gazeteci olarak tanıtır. Kumardan, hileyle kazandığı 45 bin frank ile kendi deyimiyle İzmir'deki vatan görevine başlar.

Ahmet Esat Bey'in İzmir'deki hayatı bonkör bir Amerikalı gibi geçmiştir. Ahmet Esat Bey, üst düzey Yunan subaylarıyla da samimiyetini arttırmış hatta onların en gizli toplantılarına dahi katılmış, aldığı bilgileri İzmir'deki kendisi gibi görevli bulunan Uşaklı Alaattin Tiritoğlu vasıtasıyla Antalya Mutasarrıfı Aşir Bey'e aktarmıştı.

Ancak bir süre sonra ihbar sonucu yakalanmıştı. Fakat o, bu tutukluluk dönemi sırasında hiçbir şekilde Türkçe konuşmayarak kimliğinin meçhul kalmasını sağlamıştı. Hatta Yunan hakimler bile onun Amerikalı olduğuna kanaat getirmişlerdi.

Yunan ileri harekatı başlayınca Ankara'ya giden İngiliz Kemal, Mustafa Kemal Paşa, Genelkurmay Başkanı Albay İsmet (İnönü) Bey ve Fevzi Paşa tarafından da kabul edilmiştir.

Boksor Esat iyi bir sporcu, ajan, kumarbaz olduğu kadar iyi bir yankesicidir de.
Yasadığı Macarlardan bir kaç hikâyecik aktaralım;

İsmet Pasa Esat Tomruk’u Yunan cephesinin gerisine İzmir’e göndermek için makamına çağırır, Esat Tomruk’un methini duymuştur bu arada yankesicilik yaptığını da duyduğundan pek meraklanmıştır, Esat Tomruk’a bunları nasıl yaptığını anlatmasını ister, Esat Tomruk Yunan cephesinin gerisinde yapacaklarını anlatmaya baslar bunun için gereksinimi olduğu şeyleri sıralar. Sonra birden paşaya saatin kaç olduğunu sorar, İsmet Pasa elini cebine atar saate bakmak için ancak saat yerinde yoktur. Esat Tomruk bu arada büyük bir hünerle Paşanın saatini aşırmış ve cebine atmıştır çoktan... Bu olay İsmet Paşayı oldukça eğlendirir onu, gereksinimlerinin karşılanması için zamanın genelkurmay başkanı Fevzi Paşaya gönderir, Fevzi Pasa ödenek yokluğu gerekçesi ile Esat Tomruk’a ancak 150 lira verebileceğini söyler. Esat Tomruk ne yapsın yoksul Türkiye’nin verebileceği para bu kadardır. Gerisini kendisinin halledeceğini söyler ve İstanbul’a Amerikan pasaportu çıkarmak için yollanır, İstanbul’da kuyumcu vitrinine bakan zengin bir ruamdan çarptığı 2000 lira ile bu isi de halledip İzmir’e geçer. Orada Amerikalı gazeteci ve filimci Harry Willy olarak Yunan cephe komutanı Sarı Yanı’nın kızını ayartıp kadınlığa terfi ettirir. Daha sonrasında bu bayanla iliksinin de verdiği kolaylıkla Yunan cephesini gezer ve bunları Ankara’ya rapor eder.

Aynı zamanda 1932'ye kadar da Türkiye hafif sıklet boks şampiyonumuzdur. Sert yumruklarından ötürü 'Tomruk' soyadını almıştır.

Her Türk gencinin tanıması gereken, İngiliz Kemal lakaplı Ahmet Esat Tomruk, yakalandığında türlü işkencelere rağmen asla Türkçe konuşmayan bu vatan evladı TBMM'nin kendisine bağladığı aylığı dahi almayarak yaşama gözlerini yoksulluk içinde yummuştur.

Balıkesir’den, bandırma'ya papaz kılığında giderek, orada karargâh kurmuş Anzavur Ahmet ve ayaklanıcıları ve yabancı güçleri teftiş etmiş ve foyası ortaya çıkınca bin bir macera yaşayarak kendisini kurtarmayı bilmiştir. Ethem bey güçlerinin, Anzavur'u dağıtmasına yardımcı olacak çok değerli bilgiler edinmiştir.

Kurtuluş savaşı sırasında görevleri esnasında kullandığı isimlerden bazıları:

Boksor Esat, Amerikalı gazeteci Harry Willy, Trablusgarp göçmeni İtalyan vatandaşı Mehmet Sait, Bolşevik lui ve daha niceleri...

Boksor Ahmet Esat Tomruk maceracı, akilli, acar ve çapkın bir Vatanseverdir: Anzavur ayaklanmasının bastırılmasından, Burdur - Antalya hattında ortaya çıkardığı casusluk örgütüne, Yunan askeri hapishanesinde komünist örgüt kurup ayaklanma çıkarmaktan, Amerikalı gazeteci olarak Yunan cephe hattını gezmeye kadar akla hayale gelmeyecek bir dolu macera yaşamıştır.

Yunan cephe komutanının kızını ayartıp Amerikalı gibi yasamak elbette pahalı bir istir. Ahmet Esat Tomruk’un parası bir sure sonra biter, bu duruma bir çare bulmak gerektir, aradığı fırsat, Yunan cephesinin filmini çekmek için gerekli Kamerayı almak için Rodos adasına gittiği sırada ayağına gelir Ahmet Esat Tomruk burada da saygı ve ilgi ile karşılanmış sosyetik mekânlara davet edilmiştir bu mekânlardan birinde savaştan kaçmış zengin Türk ve Rum işadamlarını kumarda tabiri caizse 'yolar' masadan 10.000 liranın üstünde para kaldırır, bu para Ahmet Esat Tomruk bir sure daha ( Yunan ordusuna sığınan Çerkez Ethem ve adamlarıyla karsılaşıp deşifre olana kadar ) Amerikalı Harry Willy olarak yaşamasını ve bilgi aktarmasını sağlamıştır.

Anadolu'ya geri döndüğünde ona yeni bir görev verilir ve Batı Trakya'ya gönderilir. Burada o esnada Yunan ordusunun hizmetindeki Ermeni General Antranik'in karargâhına sızmayı başarır ve çok değerli bilgileri Ankara'ya ulaştırır.

Savaştan sonra bu kahraman vatan evladı Ahmet Esat Tomruk namı diğer İngiliz Kemal İstiklal Madalyası ile ödüllendirilir.

Sonuç olarak boksor Ahmet Esat Tomruk ‘un maceraları anlatmakla bitmez, ancak her isimsiz kahraman gibi değeri bilinmez, unutulur ömrünün son yıllarında yalnızlık ve fakirlik çeker Sonunda Devlete başvurup emekli maaşı bağlanmasını ister bu onurlu adam.

Adına kanun çıkartılır.

Ve 16 Şubat 1966’da derin izler bıraktığı bu dünyadan sessizce ayrılır. Ruhu şad, mekânı cennet olsun

İngiliz Kemal nemiyle maruf Ahmet Esat Tomruk’a Vatani hizmet tertibinden aylık bağlanmasına dair kanun.

kanun no: 487 kabul tarihi: 26/6/1964

madde 1 — millî mücadele kahramanlarından olup fevkalâde hizmetleri görülen İngiliz Kemal namıyla maruf Ahmet Esat Tomruk’a hayatta bulunduğu müddetçe vatanı hizmet tertibinden (500) lira aylık bağlanmıştır.

madde 2 — bu kanun yayımını takıp eden ay başından itibaren yürürlüğe girer.

madde 3 — bu kanunun hükümlerini maliye bakanı yürütür.

1/7/1964; 8 temmuz 1964 resmi gazete sayı: 11748

NOT:(İngiliz Kemal) Ahmet Esat Tomruk’un İstanbul’da yaşayan tek çocuğu Günseli Tomruk 93 yaşında 21.12.2019 günü vefat etti. Allah rahmet eylesin

Bahtiyar BodurBahtiyar Bodur

Genel Yayın Yönetmeni