Genel
Giriş Tarihi : 08-02-2022 17:48   Güncelleme : 08-02-2022 17:48

BİMUD’dan istihdam arttırma önerisi: “Tekstil Odaklı OSB Kurulsun”

Bilim Adamları ve Mucitler Genel Merkezi, ülkemizin bilinen en önemli sorunlarına dikkat çekerek çözüm önerileri sundu

BİMUD’dan istihdam arttırma önerisi: “Tekstil Odaklı OSB Kurulsun”

Bilim Adamları ve Mucitler Genel Merkezi, ülkemizin bilinen en önemli sorunlarına dikkat çekerek çözüm önerileri sundu.

İşsizlik sorununa ilişkin çözüm önerisi sunan BİMUD’un hazırlamış olduğu raporda‘’ Tekstil Odaklı Organize Sanayi Bölgesi’’ önerisine göre, 2-3 yıl içerisinde en az 50 bin kişiye iş imkanı ile dolaylı olarak 400 bin kişinin istihdam edilmesinin sağlanması anlamına geleceği ifade edildi.

Tekstil odaklı Organize Sanayi Bölgesi’ne dikkat çeken BİMUD Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada, gündemdeki sorunların çözüme kavuşabilmesi için izlenecek 1. ve en geçerli yolun kojenerasyon enerji santrali kurulması olduğu ayrıntılar arasında. Bu sayede tekstil sanayi için en önemli gider kalemi olan enerjinin ucuza mal edileceği aynı zamanda sürekliliği perçinlenmiş kaliteli enerji üreten santral kurulacağını belirtildi. BİMUD yetkililerinden gelen açıklamada, ‘’ Bir başka amaç ise santraldan elde edilecek buhar ve elektriği organize sanayiye yatırım yapan ve kriterlere uyan firmalara çok ucuza temin etmek olacaktır.’’ İfadelerine yer verildi.

Projenin yatırımcılardan istediği şartların içeriğinde en az 1000 kişinin istihdam edilmesi ve çalışanların sayısının en az yüzde 50 kadarının asgari 2 yıl Sakarya vilayetinde ikamet eden kişilerden olması gerektiği dikkati çekiyor.
Bilim Adamları ve Mucitler Derneği Genel Başkanı Yusuf Uygur, belirlenen üretim alanlarının yatırımcılara belli şartlar dahilinde 49 yıllığına ücretsiz tahsis edilmesi gerektiğini belirterek, işçi sağlığı bakımından santralde çalışacak işçilerin maaşları ve çalışma saatlerinin 35 saat ile sınırlandırılması ve maliyet muhasebesi ile maaşlarının asgari ücretin en az 1,5 katı olması gerektiğini vurguladı.

Hedeflenen firma sayısı en az 50 olmalı
Hedeflenen firma sayısının en az 50 olması gerektiğine ilişkin vurgu yapan Başkan Uygur, ‘’En az 50 en fazla 100 olacak şekilde belirgin kılmalıyız. Kurulacak enerji tesisi için ana kaynak Zonguldak havzası, Göynük kömür işletmesindeki Linyit yada Biomas olabilir’’ ifadelerini kullandı.

Bahtiyar BodurBahtiyar Bodur

Genel Yayın Yönetmeni