Genel
Giriş Tarihi : 02-07-2020 18:04   Güncelleme : 02-07-2020 18:04

Belediye şirketlerinde kadroya geçen işçiler için yeni dönem

Bugün 30 Haziran

Belediye şirketlerinde kadroya geçen işçiler için yeni dönem

Bugün 30 Haziran. Bugünün çok büyük olasılıkla sizler için hiçbir önemi yok. Ancak belediyelerde taşeron işçisi olarak çalışırken 2 Nisan 2018 günü çok büyük ümitlerle belediye şirketlerinde kadroya geçen 400 binden fazla işçi için BÜYÜK GÜN.

NE OLMUŞTU?

Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname 24 Aralık 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Belediyede çalışan ve gerekli koşulları yerine getiren 400 binden fazla taşeron işçisi, 2 Nisan 2018 tarihinde belediye şirketlerinde kadroya geçirildi. İşçiler, taşeron işçisiyken aldıkları ücretlerle kadroya geçtiler. Bu işçiler için, Yüksek Hakem Kurulu tarafından karara bağlanan ve süresi en son sona erecek olan toplu iş sözleşmesi uygulanmaya başlandı.

Yüksek Hakem Kurulu’nun karara bağladığı toplu iş sözleşmesi 13 Nisan 2018 günü yayınlandı. Bu toplu iş sözleşmesi, belediye şirketlerinde kadroya geçen işçiler için, 30 Haziran 2020 tarihinde sona ermektedir. Diğer kamu kurum ve kuruluşlarında kadroya geçirilen taşeron işçileri için uygulamaya konulan toplu iş sözleşmesinin süresi 31 Ekim 2020 tarihinde sona erecektir.

Yüksek Hakem Kurulu’nun karara bağladığı toplu iş sözleşmeleri, belediye şirketlerinde ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında kadroya geçirilen taşeron işçilerini ciddi biçimde mağdur etti. Kadroya geçince, bir süre sonra da olsa, kadroya geçtikleri işyerinde eskiden beri çalışmakta olan işçilerin haklarına kavuşabileceklerini umut eden işçiler, büyük bir hayal kırıklığına uğradılar. Bu süre boyunca bu işçilere altı ayda bir yalnızca yüzde 4 oranında bir ücret zammı verildi. Sosyal hakları da, diğer belediye ve belediye şirketi işçilerinin haklarının çok gerisindeydi.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Taşeron işçisiyken farklı işkolunda gözüken işçilerin işkolu değişecek. Örneğin, güvenlik işi yapan bir taşeronun çalıştırdığı işçiler, gıda işkolunda bir belediye şirketinde kadroya geçmişse, 30 Haziran’a kadar güvenlik çalışanlarının örgütlenebildiği 19 no.lu savunma ve güvenlik işkolunda gözüküyordu. Kanun Hükmünde Kararname uyarınca, bu üyelik 30 Haziran akşamı kendiliğinden sona erecek ve bu işçiler 1 Temmuz günü, gıda işkolundaki belediye şirketinin işçisi olarak, 2 no.lu gıda sanayi işkolundaki sendikaya üye olabilecekler. Eski sendikadan çekilmeleri (bir ay önceden haber vererek sendika üyeliğinden ayrılmaları) gerekmeyecek; işkolu değişince bu sendika üyeliği anında kendiliğinden, herhangi bir işleme gerek kalmadan sona erecek.

Eğer taşeron işçisiyken aynı işkolunda gözüküyorsa, bu işçiye 30 Haziran’a kadar Yüksek Hakem Kurulu’nun karara bağladığı toplu iş sözleşmesi uygulanacak. Eğer bu işyerinde bir sendika toplu iş sözleşmesi imzalamışsa ve bu toplu iş sözleşmesi, diyelim, 5-6 ay daha yürürlükteyse, o takdirde, bu işçi, 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren işyerinde uygulanmakta olan toplu iş sözleşmesinin hükümlerinden yararlanmaya başlayacak. Böylece, sosyal hakları bir anda artacak, daha sonra işyerinde uygulanacak ücret zamlarından da yararlanacak.

Eğer işyerinde sendika yoksa, bu işçiler bir sendikada örgütlendiklerinde, 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren yetki işlemlerini başlatıp yeni bir toplu iş sözleşmesi için mücadele edebilecekler.

Diğer kamu kurum ve kuruluşlarında kadroya geçirilmiş olan eski taşeron işçileri için de benzer bir süreç 1 Kasım 2020 tarihinden itibaren yaşanacak.

Hayırlı olsun

Bahtiyar BodurBahtiyar Bodur

Genel Yayın Yönetmeni