Genel
Giriş Tarihi : 11-11-2021 14:31   Güncelleme : 11-11-2021 14:31

Akçaabatlı Şenol Her zaman sevenleriyle

Bir zamanlar Osman İlter ile folklor geçmişi olan Karadeniz müziğinin tanınmış ve sevilen isimlerinden olan,  Akçaabatlı Şenol; duruşuyla, sahnesiyle, sesiyle dikkatleri üzerine çekiyor

Akçaabatlı Şenol Her zaman sevenleriyle

Bir zamanlar Osman İlter ile folklor geçmişi olan Karadeniz müziğinin tanınmış ve sevilen isimlerinden olan,  Akçaabatlı Şenol; duruşuyla, sahnesiyle, sesiyle dikkatleri üzerine çekiyor.

Karadeniz müziğinin vazgeçilmez isimlerinden biri haline gelen Akçaabatlı Şenol çocukluk hevesiyle müziğe başladığını ifade etti. ‘Sahne adım önceden Akçaabatlı minik Şenol’du. Minikliği yaşımız itibariyle bıraktık. Şu an Akçaabatlı Şenol olarak Sakarya ve çevresinde müziğe devam ediyorum. 89 senesinde amcam müzisyendi, çocuktuk heves vardı. İlk olarak darbuka ile tanıştım, sonra bağlamaya merak sardım. O dönemde dinlemiş olduğum müzikler, düğünler, akraba toplantıları derken 93 den sonra profesyonel dediğimiz bir şekilde müzik hayatına atıldım. ’ İfadelerini kullanan Şenol sözlerine şu şekilde devam etti  ‘Amcam senelerce benimle uğraştı.  Yakın dönemde kaybettiğimiz Gökhan Pelin’in ben de çok emeği var. Zaten büyüklerim de bilir, Fahrettin başkanım bilir ben en uzun dönem Gökhan abi ile çalıştım. 13 sene çalışma iznimiz vardı. Akçaabatlı Şenol denildiği zaman Akyazı Kuzuluk’ta 6 sene içlerinden biriymiş gibi bir çalışmamız vardı.’

‘Osman İlter ile folklor ekibindeydim.’

Trabzonlular Derneği Folklor ekibinde, Osman İlter ile beraber olduğunu dile getiren Akçaabatlı Şenol ‘8-10 sene folklor maceramız var. Bu meslekte benim önümü açan, bu işten ekmek yiyorsam dua edecek olduğum ilk kişi Rahmetli Alican abi daha sonra da Selami Çelendir.’ ifadelerini kullandı.

Albatros Cafe'de sahne alıyor 

Konsept ve stil olarak programını genişlettiğini dile getiren ve Albatros Cafe' de sahne alan Şenol ‘Müzik evrenseldir.  Kendini sürekli yeniler. Biz Karadeniz müziğinde kalmadık. Karadenizliye hitap ederken, bizi doğulusu da Egelisi de hepsi dinlemeye başladı. O yüzden konsept ve stil olarak programı genişlettik. Ben sahnede bambaşka bir adamım. Benim sahnede her anım güzel. Çocukluğumdan beri her şeyin içerisinde olduğum için şarkı söyleyerek rahatlıyorum. '’ Dedi.

‘Aileye hitap etmeye çalışıyorum’

Bir anısını dile getirerek devam eden Akçaabatlı Şenol ‘ telefonla beni arayıp, Şenol abi yengenle kızları gönderiyorum, akşam sen bırakırsın, diyorlar. Bunu duymak çok güzel. Bu devirde bu kaldı mı? Kalmadı. Ben aileye hitap etmeye çalışıyorum, onlar benim başımın tacı, bize aileler lazım.’ ifadelerini kullandı.

‘Bir dönem müziğe küstüm’

Müzik işinde önemli olan tutarlı ve kalıcı olmaktır. Her insanın çıkış ve iniş dönemi olduğunu vurgulayan Şenol ‘Bir dönem müziğe küstüm. Sebebi ise eline kemençe alan, mikrofon tutan, sahne ve insan nabzı tutmayı bilmeyen insanlardan nefret ettiğim için, üç liralık albüm yapacağıma hiç yapmam daha iyi. Sivri dilliyim. Sahnelere kızdım. Her meslekte böyledir. Müşteriye kızma lüksümüz yok. Onlar olmasa bu sahneyi yapamayız. Ancak ben her zaman hak edeni alkışlayın dedim. Ben hep bunlara kızdım. Benim yapmış olduğum horon CD sini alıp üzerine playback yapan arkadaşıma çok üzüldüm. Düğünlerde hala özellikle Karadeniz bölgelerinde benim yapmış olduğum 26 dakikalık horon çalıyor ancak kimse farkında değil.  Buna ben aleni bir şekilde emek hırsızı diyorum. Başka bir şey değil.’’ Dedi.

Pandemi şartları…

Pandemi şartlarının zorluklarından bahseden Şenol; Halen pandeminin içerisindeyiz, aylarca yattık. Burası Sakarya’da müzik ruhsatına sahip olan tek mekân. Her şey prosedürüne uygun. Ancak bizi yanlış lanse eden art niyetli insanlar var.

‘Şoförlük baba mesleğim’

Müzik işinin yanında ayrıca otobüs şoförlüğü de bulunduğunu söyleyen Akçaabatlı Şenol ‘Senelerce tur gruplarında otobüs sürdüm. Şoförlük baba mesleğim halen de sürdürmekteyim. İnsanlara hizmet etmeyi seviyorum. Kavuşmak isteyenleri, sevenleri taşıyoruz’ dedi.

Bahtiyar BodurBahtiyar Bodur

Genel Yayın Yönetmeni